21 maart 2018

Op zoek naar Geertje de Jong

21 maart 2018
Met een naam als de Jong in je stamboom is het lastig zoeken. Zelf stam ik af van de Friese slager Antoon de Jong en de zoektocht naar zijn nageslacht levert me geregeld irritatie op omdat er zoveel mensen De Jong heten in ons land. Toch heb ik geprobeerd om het leven van zijn kleindochter Geertje te reconstrueren.

Geertje is de tweede dochter van Jan de Jong en Regina de Vries, geboren op 21 september 1874 in Sneek. Ze heeft een oudere en twee jongere zussen.  Haar moeder overlijdt als ze zes is en vader Jan hertrouwt met Helena Pieters Dijkstra.

Geertje is dienstmeid als ze op 14 januari 1899 in het Groningse Marum trouwt met timmerman Jacob van Wijk. Jacob is een zoon van Louwe Siebrens van Wijk en Wijbrigje Nonkes. Uit het huwelijk worden zes kinderen geboren: Louwe Jacob, Reginus, Wiebe, Jantje, Egberdina en Gerardina.

In 1917 vraagt Geertje de scheiding aan. Volgens onderstaand krantenbericht zat Jacob in het gesticht Dennenoord in Zuidlaren.
Nederlandsche staatscourant 08-09-1917
Dennenoord werd eind 19e eeuw opgericht door de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland. De vereniging kocht een dennenbos bij Zuidlaren en opende daar in 1895 een eerste gesticht, dat gaandeweg uitgroeide tot een centrum met achttien paviljoens. In het gesticht werden patiënten verpleegd, die gedwongen waren opgenomen. Meer informatie over Dennenoord vind je hier.

In 1918 hertrouwt Geertje met Jan Hoeksema. Jan is gescheiden van Heika Schreuder met wie hij in 1910 trouwde. Het was voor Jan zijn derde huwelijk want hij was eerder getrouwd met Reina Groenveld.

Op een gegeven ogenblik verhuist het gezin naar Amsterdam waar Geertje overlijdt in 1948. De kinderen van Geertje en Jacob bouwen in Amsterdam hun leven op. Vier van hen krijgen zelf kinderen van wie er een groot aantal nog in leven is.

2 reacties:

Joan Bos zei

Mijn moeder heet ook De Jong en zelfs in de omgeving van Sprang-Capelle / Loon op Zand, waar de familie eeuwenlang heeft gewoond, daar waren 2 niet-verwante families De Jong. En ze heetten ook nog gewoon Adriaan, Peter en Jan.

Olga zei

Irritant is dat met onderzoeken he? Ik ben nu aan het zoeken in de Familieadvertenties op CBG verzamelingen. Is ook al een 'feest' met al diezelfde namen.

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►