Pages

11 augustus 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Gezin Vlessing

Barend Vlessing wordt op 17 mei 1888 geboren op Texel als zoon van Elias Samuel Vlessing en Heintje van Messel. Op 28 januari 1918 komt hij vanuit Texel naar Alkmaar. In 1922, hij is dan inmiddels koopman, treedt hij in het huwelijk met de Alkmaarse Judith van der Kop, dochter van Markus van der Kop en Aaltje van Kreveld.

Barend en Judith krijgen een dochter in 1925 en twee zoons in respectievelijk 1927 en 1930. In 1938 verhuisde het gezin naar de Westerweg en daar wonen ze ook als de Oorlog uitbreekt.

In maart 1942 worden alle Alkmaarse Joden uit een niet-gemengd huwelijk gedwongen  de stad te verlaten. Het gezin Vlessing vertrekt naar Ammsterdam. Daar verbleef het kort waarna ze onderduiken. De kinderen zitten op verschillende onderduikadressen, gescheiden van hun ouders.

In april 1944 laat de verraadster Ans van Dijk Barend en Judith weten dat ze een onderduikadres voor ze weet. Ze weet vervolgens van hen het onderduikadres te ontfutselen van Aaltje, de dochter van Barend en Judith die in Zijpe verblijft. Ans vertelt dat ze hen met een grote groep Joden kan laten emigreren naar Portugal. Dit blijkt dus een valstrik te zijn. Op 8 april 1944 wordt Aaltje en haar onderduikgevers gearresteerd. Haar ouders zijn inmiddels ook al opgehaald.

Aaltje schrijft overigens vanuit Westerbork nog een brief naar haar onderduikfamilie, die inmiddels weer vrij is. Daarin staat dat het redelijk gaat, maar dat er behoorlijk honger wordt geleden in het kamp. Ze vraagt in de brief of er wat eten kan worden gestuurd. Dit wordt gedaan, maar waarschijnlijk heeft Aaltje dit nooit ontvangen.

Barend, Judith en Aaltje worden op 18 mei 1944 vanuit Westernbork gedeporteerd naar Auschwitz. Judith en Aaltje worden daar op 21 mei vermoord, Barend een dag later. De twee zoons overleven de oorlog wel.

In augustus 1945 laat een van de zonen onderstaande advertentie in het Nieuw Israelietisch weekblad zetten. Op dat moment is er nog niets duidelijk over het lot van Barend, Judith en Aaltje.


Bronnen
Zijper Historie Bladen
Archief Alkmaar
Joods Monument
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...