Pages

10 mei 2013

Familieberichten, Graven zoeken

Overlijdensakten uit de burgerlijke stand worden openbaar na 50 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar. Een goede zaak wat mij betreft, maar voor een stamboomonderzoeker is het wel lastig. Je bent hierdoor afhankelijk van familie terwijl die er niet altijd is of die het niet altijd weten wanneer bijvoorbeeld Oom Jan is overleden of wanneer die ene tante precies is getrouwd.

Er zijn een aantal Nederlandse websites die daarmee kunnen helpen zodat je je stamboom toch zo compleet mogelijk kan maken. Hieronder bespreek ik er een aantal welke allemaal gratis zijn.

Graftombe

Graftombe is een site waar begraafplaatsen in Nederland en ook België worden geïndexeerd en gefotografeerd. De indexen zijn in te zien en een foto van een graf kan worden aangevraagd. Overigens zijn personen die overleden zijn na 2002 alleen zichtbaar op de site als je bent ingelogd..

Via de namenmonitor kunt u automatisch op de hoogte worden gehouden van namen die u onderzoekt wanneer deze op Graftombe verschijnen. Om een foto aan te vragen of gebruik te maken van de namenmonitor moet u zich wel aanmelden.

Via deze link gaat u naar de website.

Online-Familieberichten

Online-familieberichten heeft als doel het beschikbaar stellen van familieberichten die onder meer te vinden zijn in landelijke- en regionale kranten. Volgens de website zelf zijn er ruim een miljoen geboorte-, huwelijks- en overlijdensadvertenties, bidprentjes, rouwbrieven, enz te vinden.

Er is ook een gastenboek waar men een oproep kan plaatsen . Net als bij Graftombe kan er gebruik worden gemaakt van een namenmonitor.

Online begraafplaatsen is een zustersite van Online-familieberichten en is te vergelijken met Graftombe. Net als de eerder genoemde sites wordt ook Online begraafplaatsen gerund door vrijwilligers.  

Online-familieberichten is via deze link te bereiken. De zustersite Online-begraafplaatsen is hier te vinden.

Historische kranten KB

Op deze site zijn miljoenen pagina's te vinden van ruim 1.400 Nederlandse nationale, regionale, lokale en koloniale dagbladen uit de periode 1618 - 1995. Zoeken kunt u via deze link. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over het (fictieve) echtpaar Vlaar en Hoekstra dan gebruikt u het woordje near dus Vlaar near Hoekstra. 

Een lijst van de beschikbare kranten is hier te vinden.

De Krant van Toen
Dit is het digitale archief van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, de weekbladen van NDC mediagroep en meer. Op de site zijn er velen artikelen, foto's, advertenties, familieberichten en dergelijke te zien.

Zoeken kan men in:
- De Leeuwarder Courant van 1752 tot heden.
- Het Dagblad van het Noorden van 1968 tot heden.
- De weekbladen van NDC mediagroep. De 38 weekbladen zijn doorzoekbaar vanaf oktober 2009 tot heden.
- De lokale bladen Frisia (van 1896-1977), Klaverblad (1967-1977) en Sawn Stjerren Nijs (1949 tot heden).

Via deze link is de Krant van Toen te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...