28 april 2013

Olga's gentip - Limburgse emigranten

28 april 2013
De gentip van deze week is de website Limburg Emigrant Page, een website over Limburgse emigratie naar Noord-Amerika in de periode van 1860 tot 1900.

In de jaren 1860-1870 verlieten vele honderden Limburgers hun geboortegrond om een nieuw bestaan op te bouwen in Noord-Amerika. Via voorlichtingsavonden in meerdere plaatsen in Limburg, georganiseerd door de scheepvaartmaatschappijen, werden de mensen gelokt. Daarboven volgt in 1862 de afkondiging van de 'Homestead Act' door de Amerikaanse regering. Door deze wet werd aan emigranten die hoofd van een gezin waren en ouder dan 21 jaar, een gratis stuk land toegezegd ter grootte van 160 acres (ong. 64 ha.), men moest Amerikaans staatsburger worden en het land 5 jaren onafgebroken bewerken. Na die tijd zou het land op hun naam worden overgeschreven tegen betaling van slechts 10 dollar aan onkosten.

Op de website vind je veel informatie die door de maker van de site is uitgezocht. Zo vind je genealogieën, lijsten van landverhuizers, passagierslijsten, Limburgse graven in Minnesota en nog veel meer. Absoluut een bezoekje waard, ook als je geen Limburgse voorouders hebt.

De website is te vinden via deze link.

0 reacties:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►