Pages

03 november 2012

Pieter Schouten (1912-1942)

Tijdens mijn onderzoek kwam ik Pieter Schouten tegen, zoon van Gerardus Maria Schouten en Margaretha de Moel. Ik kwam zijn naam tegen in het slachtofferregister. In het Slachtofferregister vindt u de personalia van ruim 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarnaast staat zijn naam ook op de website Erelijst.nl .

Uit de gegevens die ik daar vond blijkt dat hij op 13 november 1942 is overleden op de Middellandse Zee aan boord van de Hr. Ms. Isaac Sweers. Hij was machinist op dat schip. Uitgebreide informatie over de Hr. MS. Isaac Sweers is hier te vinden. Wat mij enkel interesseerde was, wat er op die 13e november 1942 gebeurde waardoor Pieter Schouten overleed.
Hr. Ms. Isaac Sweers

De Isaac Sweers werd ingezet bij Operation Torch. Dit was de invasie van Frans Noord-Afrika door de geallieerden tijdens de Campagne in Noord-Afrika in 1942. Om kwart over zes in de ochtend op 13 november 1942 werd de Isaac Sweers tot zinken gebracht nadat het op 55 mijl ten noordwesten van Algiers twee torpedo voltreffers te verduren kreeg van een Duitse onderzeeboot. De eerste raakte een volle olietank terwijl de tweede direct onder de brug en de officiersmess insloeg. Dertien officieren, die sliepen in hun hutten bij de longroom, werden door de tweede torpedo op slag gedood. Alleen gezagvoerder Willem Harmsen, die op de brug stond, en één van de dienstdoende officieren, overleefden de ondergang. Een aantal bemanningsleden kwam in zee om door brandende olie uit het getroffen schip die zich over het wateroppervlak had verspreid

Uiteindelijk kwamen er van de 194 man aan boord van de Isaac Sweers 103 om het leven, waaronder dus Pieter Schouten. De overlevenden werden door de bewapende Britse trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered. Het wrak  van de Isaac Sweers ligt  op de bodem van de Middellandse Zee.

Pieter Schouten werd overigens slechts dertig jaar.Zijn dertigste verjaardag was twee dagen voor de ramp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...