22 november 2012

Genealogie door middel van het alfabet - V

22 november 2012
Op de verschillende buitenlandse blogs is momenteel de Family History Through the Alphabet Challenge bezig. Lees op de site van de initiatiefnemer daar meer over.

Een heel leuk idee, waar ik graag aan meedoe. Aangezien dit een Nederlandse blog is, heb ik wel besloten dit in het Nederlands te doen met als titel Genealogie door middel van het alfabet. Elke donderdag rond deze tijd neem ik jullie aan de hand van een letter uit het alfabet mee in de familiegeschiedenis.
 De V is allereerst van Veel, een vooralsnog Alkmaarse achternaam maar dat is niet zeker.

De oudst bekende voorvader is Jan Jansz Veel die in 1758 trouwt met Jannetje Teunisdr van Houten. Uit het huwelijk zijn mij acht kinderen bekend waaronder Simonus Veel. Hij trouwt tweemaal, met Catharina Brugman en daarna met Wilhelmina Lereant. Ik stam uit het eerste huwelijk van Simonus.

De V is ook van Veur, het plaatsje waar mijn voorouders Theodorus Jansz van Kempen en Aagje van Oosten werden geboren. Tot 1938 was Veur een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het grondgebied maakt nu deel uit van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

In de middeleeuwen behoorde Veur tot de bezittingen van de heren van Duivenvoorde en Wassenaer. In 1645 werd het een aparte heerlijkheid. In 1938 hield Veur op te bestaan als aparte gemeente toen het samen met het dorp Stompwijk de gemeente Leidschendam ging vormen. Veur en Stompwijk lagen tegenover elkaar aan de weerszijden van de Vliet en ze hadden sinds 1850 al een gemeenschappelijke burgemeester.
Map van Veur (Bron)

2 reacties:

Gould Genealogy zei

I'm figured that the Dutch have fabulous records to be able to trace back to the 1600s. I'm jealous! Australia's records don't go back that as that even before we were founded ;-).

Olga zei

Yes. But the problem is that you have to know where you must look. Some of my ancestors traveled a lot so that is not easy.

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►