24 oktober 2012

Vandaag in 1873

24 oktober 2012
Vandaag in 1873 wordt te Alkmaar Jan Cornelisz Dekker geboren. Jan Cornelisz is een zoon van Johannes Dekker en Antje Admiraal. Jan Cornelis, van beroep timmerman, trouwt in 1896 te Alkmaar met Cornelia Johanna van Latum. Cornelia Johanna is het vierde kind van Everardus van Latum en Agatha Knuist.

Niet lang na hun huwelijk vertrekt het echtpaar naar het Duitse Duisburg. Daar worden een zoon en dochter geboren. In 1902 zijn ze weer terug in Nederland en vestigen zich in Schoten (Haarlem) en daar worden nog negen kinderen geboren waarvan er eentje, Everardus Johannes, overlijdt als hij drie maanden oud is.In 1922 verruilen ze Schoten voor Alkmaar. De oudste dochter is dan al het huis uit en getrouwd in Haarlem.

De oorlogsjaren zijn zwaar voor het echtpaar. Op 11 mei 1940, dus net nadat de Tweede Wereldoorlog is begonnen, overlijdt zoon Mattheus Nicolaas die in het leger zat. Twee jaar later overlijdt een andere zoon, Christiaan Martinus. Christiaan was lid van het verzet. Hij overlijdt op 9 februari 1942 in Wuppertal-Elberfeld, Stadtkreis Wuppertal en ligt begraven op het Nederlands ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.

Cornelia Johanna overlijdt op 78-jarige leeftijd in mei 1954, Jan Cornelisz nog geen jaar later. 
Geboorteakte Jan Cornelisz Dekker

0 reacties:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►