15 oktober 2012

Korte huwelijken: Dirk Meijne en zijn vrouwen

15 oktober 2012
Tijdens mijn onderzoek kwam ik per toeval onderstaande man tegen. Dirk Meijne trouwde viermaal waarvan drie van zijn huwelijken, triest genoeg, in deze rubriek horen.

Dirk Meijne wordt op 12 juni 1828 geboren in Uitgeest als zoon van Arie Meijne en Aaltje Stierp.
Dirk, landbouwer van beroep, trouwt op 24 april 1852 in Heemskerk met Wilhelmina de Wildt. Wilhelmina is een dochter van Willem de Wildt en Marijtje Duineveld. Er worden twee kinderen geboren, zoon Arie en dochter Marijtje. Augustus 1854 is voor Dirk een zware maand: Begin van de maand overlijdt Wilhelmina op slechts 23-jarige leeftijd. Dochter Marijtje overlijdt op 23 augustus 1854 waardoor Dirk alleen achterblijft met zoon Arie.

Huwelijksakte Dirk en Wilhelmina
In mei 1855, Dirk is dan 26, hertrouwt hij met Maartje Apeldoorn. Maartje is in 1834 geboren in Limmen. Uit het huwelijk tussen Dirk en Maartje zijn mij geen kinderen bekend. Maartje overlijdt op 28 oktober 1857 op 23-jarige leeftijd.
Overlijdensakte Maartje Apeldoorn

Op 12 juni 1858 trouwt Dirk voor de derde maal. Ditmaal met Antje Zoon, dochter van Cornelis Zoon en Geertje Wittebrood. Dit huwelijk duurt slechts zeven maanden. Antje overlijdt bij de geboorte van een levenloos geboren dochter in januari 1859.
Dirk is net de dertig gepasseerd, al driemaal getrouwd waarbij al zijn vrouwen vroeg zijn overleden, en daarbij heeft hij ook nog een zoon op te voeden. Ik kan me amper voorstellen hoe zwaar dit voor hem moet zijn geweest.

Op 30 september 1860 trouwt Dirk voor de vierde maal. In Castricum wordt dan Arendje Kuijs zijn vrouw. Arendje is in 1822 geboren in Castricum. In 1844 trouwt zij met Pieter Schotvanger, weduwnaar van Jantje Pepping. Pieter en Arendje krijgen samen acht kinderen.  

Samen krijgen Dirk en Arendje nog drie kinderen: Pieter, Wilhelmina en Alida. Het huwelijk van Dirk en Arendje duurt ruim veertig jaar. Op 28 oktober 1902 overlijdt Dirk in Alkmaar, Arendje twee jaar later.
Overlijdensakte Dirk Meijne

0 reacties:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►