10 oktober 2012

Een krantenbericht uit 1968

10 oktober 2012
Flight 673: echtpaar uit Aduard naar de Spannende Wereld
(Van een speciale medewerker)

KLM-flight 673: Een paar letters en cijfers die wekenlang als een teken van radicale ommekeer in de sleur van alledag het leven hebben beheerst van het echtpaar J. Bosma-Rozema in Aduard. Flight 673 betekent een weerzien na jaren met kinderen en kleinkinderen en nieuw perspectief voor het bestaan, dat zich voorlopig verplaatst van het vertrouwde huis aan de Evert Harm Woltersweg, naar onbekende verten.

Schepen van verschillende nationaliteiten varen dagelijks het huis aan het Van Starkenborghkanaal voorbij en ex-veehouder Bosma leest soms de naam van de thuishaven: Bremen, Keulen of Basel. Maar met die paar letters en cijfers: Flight 673 kwam de vreemde wereld plotseling de vredige huiskamer binnen, zo onherroepelijk dat de ex-veehouder er eigenlijk van schrok en dagenlang zei dat het van hem helemaal niet hoefde. 

En toch werd de basis voor de reis van het echtpaar Bosma al vele jaren geleden gelegd, toen boer Bosma nog onder de koeien zat te melken, zijn vijf dochters en één zoon nog naar school gingen en een van die dochters in dezelfde klas zat met Marten Kuipers. Dat was toen "zo'n jonkje" dat uit zijn horizon verdween toen de hele familie Kuipers enige jaren na de oorlog emigreerde naar Canada. Maar er ontstond een briefwisseling tussen Marten Kuipers en de dochter.

In 1953 kwam hij over, de verloving werd gevierd, de dochter ging naar Canada en trouwde Marten nog in hetzelfde jaar ergens in Alberta, zonder dat de veehouder er aan te pas kwam. Zijn vrouw zegt: "Vier jaar geleden kwam zij over met vier kleinkinderen. Dat was een leuke tijd. De kinderen gingen hier naar school en spraken behalve Engels tenslotte ook Gronings".

Dat kon niet

En, nu veehouder Bosma sinds twee jaar de koeien vaarwel heeft gezegd gaan hij en zijn vrouw naar de andere wereld, waar dochter en schoonzoon inmiddels een heel ander bestaan kregen. "Hij was eerst boer in Alberta", vertelt mevrouw Bosma. "Maar de kinderen gingen naar een gewone Canadese school, waar ook evolutieleer en zo werd behandeld. Nou dat kon natuurlijk niet en toen hebben ze hun bezittingen opgeladen en zijn na een reis van 3500 kilometer terechtgekomen in Bowmanville in Ontario. Daar konden de kinderen naar een christelijke school en dat wilden ze zo. Hij is daar conciërge van de school, een verenigingsgebouw en van de kerk". 
 
Ver zat

Mevrouw Bosma had er reuze veel zin in om naar Canada te gaan. Haar man zegt: "Ik ben een keer in 't buitenland geweest, in Frankrijk, dat was me ver zat". Maar hij had al jaren geleden de kinderen beloofd te zullen komen en bovendien verviel zijn bezwaar van de kosten aan zo'n reis verbonden door de nieuwe regelingen voor vluchten naar Amerika waardoor het tweede gezinslid voor half geld reist. "Nou ja, de laatste jas heeft wel geen zakken en 't geld wordt minder waard maar je moet 't toch maar hebben," heeft hij toen gezegd. En: "M'n nieuwe pak doe ik niet an, dan is dat ook nog verpest".

Eerste snert

Flight 673 is onafwendbaar dichterbij gekomen, zoals elke dag de schepen door het Van Starkenborghkanaal, maar indringender, voor mevrouw Bosma als een gebeurtenis waarnaar zij jaren uitkeek, voor haar man als een soort dreiging, als donkere wolkenluchten, die door de noordwester voortgestuwd over Hunsingo komen aandrijven. Pas kort voor de reis bekende hij: "Nou ja, 'k heb er toch wel zin in".

Er werd snert gegeten met spek en roggebrood, vertrouwde kost, nog in de eigen vertrouwde sfeer en er werd uit de Bijbel gelezen, Jesaja 94, vertrouwde woorden. Dinsdag is hun reis naar de andere wereld begonnen: Flight 637
(ik gok dat dat 673 moet zijn- Olga), met een straalvliegtuig dat de kloof tussen werelden overbrugt. "Zodra ik 't zat ben ga 'k terug", zei Bosma nog.  

Bovenstaand krantenbericht kwam ik tegen in het Nieuwsblad van het Noorden van  14 juni 1968. Een  boeiend verhaal over een echtpaar dat vanuit Groningen in Noord-Amerika op bezoek gaat bij hun dochter, schoonzoon en kleinkinderen.

2 reacties:

Peter zei

Je gokt goed, de KL637 bestaat niet, de KL673 gaat naar Montreal.

Olga zei

Ja dat dacht ik al. Ik typ het alleen precies over zoals in het krantenbericht staat, vandaar de opmerking ertussen in.

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►