19 juli 2012

Genealogie door middel van het alfabet - E

19 juli 2012
Op de verschillende buitenlandse blogs is momenteel de Family History Through the Alphabet Challenge bezig. Lees op de site van de initiatiefnemer daar meer over.

Een heel leuk idee, waar ik graag aan meedoe. Aangezien dit een Nederlandse blog is, heb ik wel besloten dit in het Nederlands te doen met als titel Genealogie door middel van het alfabet. Elke donderdag rond deze tijd neem ik jullie aan de hand van een letter uit het alfabet mee in de familiegeschiedenis.

 De E is van Emigratie. In de tweede helft van de negentiende eeuw heb ik veel familieleden die vanuit Groningen emigreren naar Noord Amerika. Ook in de 20e eeuw vertrekken familieleden vanuit verschillende provincies naar Canada, Verenigde Staten, Australië of Nieuw Zeeland.

Een aantal voorbeelden waarvan sommigen ik al op deze blog heb behandeld:

- Eisse Toonder die met vrouw en kinderen in 1854 vanuit het Groningse Kantens naar de Verenigde Staten vertrekt. Lees hier deel 1, deel 2, deel 3.

- Klaas Stuifbergen, die rond 1905 vanuit Beverwijk naar de VS vertrekt. Zijn vrouw Maria Elisabeth van Leeuwen en zoon Willem volgen later. Overigens had het echtpaar ook nog een zoon die in 1905 overlijdt als hij zes maanden oud is. In de Verenigde Staten worden nog zeker drie zoons en een dochter geboren.

- Twee broers en zus van mijn betovergrootvader Anna, Eisse en Aldert van der Bleek die los van elkaar een nieuw leven in de Verenigde Staten opbouwen en daar een gezin stichten en overlijden. Hun achternaam wordt veramerikaniseerd naar Vanderbleek.

- Aloysius Lambertus Knuist die samen met zijn vrouw Clasina Magdalena Fils in de 20e eeuw naar de Verenigde Staten trekt. Minstens één zoon wordt hier in Nederland geboren.

- Het gezin van mijn opa en het gezin van diens broer die eind jaren vijftig naar Australië vertrekken. De broer van mijn opa komt daar om het leven bij een ongeluk. Beide gezinnen komen uiteindelijk weer terug naar Nederland. 

- Ruurtje Scheringa die samen met zoons Hotze en Fokke Fokkema in 1881 naar het Amerikaanse Grand Rapids vertrekken. (Lees ook deze blog hierover)

2 reacties:

Gould Genealogy zei

Ahh, so you have family from all around the world too. I find it very interesting, and a great learning experience to research in a different country. And finding that emigration record is just SOOOO exciting!!

Olga zei

Yes! My grandparents emigrated in the 50s with their children to Australia. They came after a couple of years back to the Netherlands but I found their emigrationpapers. So great and I found so many new information.

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►