14 juni 2012

Leo Cornelis Stuijfbergen

14 juni 2012
Leo Cornelis Stuijfbergen was een neef van mijn oma. Haar moeder, mijn overgrootmoeder, en zijn vader waren broer en zus.

Leo keerde in 1942 terug naar huis na zijn opleiding op het Groot Seminarie Warmond. Zijn broer Kees woonde ook nog thuis in Hoorn en zat in het verzet als lid van de Hoornse KP.

Op 12 juli 1944 's ochtends vroeg deed de SD onder leiding van de beruchte Willy Lages bij een aantal adressen in Hoorn een inval. Kees was getipt en was niet thuis. De SD nam echter zijn ouders en broer Leo mee en zei dat zij zouden worden vrijgelaten als Kees zich zou melden. Dit heeft Kees niet gedaan en hij heeft de oorlog overleefd. Vader Simon Petrus, Moeder Maria en zoon Leo werden naar Amsterdam overgebracht. Moeder kwam in de vrouwengevangenis aan de Amstelveenseweg terecht, vader in Kamp Amersfoort en Leo in Kamp Vught.

Simon Petrus werd vanwege zijn leeftijd op 14 augustus vrijgelaten, Maria kort na Dolle Dinsdag. Leo had dat geluk echter niet. Hij werd naar Bergen-Velsen gestuurd en overleed daar op 9 maart 1945 aan vlektyfus. Leo werd slechts 26 jaar jong.

De naam van Leo staat samen met 55 andere inwoners van Hoorn, die in en door de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, op een gedenkteken die aan de Nieuwsteeg in Hoorn te zien is. De plaquette werd onthuld op 4 mei 1953.

Bron

De naam van Leo en die van zijn broer Jaap, die in 1948 om het leven kwam in Indonesië, staan op het graf van hun ouders.0 reacties:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
◄ ►