Pages

25 mei 2012

Vastloper: Fokkema in Grand Rapids

Zoeken vanuit Nederland in de Verenigde Staten is soms lastig. Even naar een archief gaan zoals hier in Nederland kan niet. Gelukkig komen steeds meer bronnen digitaal beschikbaar. Helaas betekent dat niet automatisch dat je dan ook gegevens kunt vinden. Onderstaand vraagstuk is zo'n voorbeeld. Waarschijnlijk moet ik in dit geval rekenen op een toevalstreffer of zelf naar de Verenigde Staten gaan om daar in het archief te neuzen.

Fokke Jans Fokkema wordt in 1822 geboren in Dantumadeel. Hij trouwt in 1845 te Grootegast met Ruurtje Sche(e)ringa. Ze krijgen samen zeven kinderen waaronder de zonen Hotze (1858) en Fokke (1864).
Emigratie Ruurtje, Hotze en Fokke
Fokke overlijdt in 1867 te Oldekerk. In 1881 emigreren Ruurtje en zoons Hotze en Fokke naar het Amerikaanse Grand Rapids (zie hierboven).  Yvette Hoitink kwam naar aanleiding van een oproep van mij op een forum nog met een kopie van de Grand Rapids City Directory van 1882. Daar worden alledrie genoemd:

-Fokkema Heerenge (wid Fokke) bds H F Fokkema

-Fokkema Hotse F, laborer S L Baldwin, res n s Wealthy ave, near city limits

-Fokkema Hudson works S L Baldwin, bds n s Wealthy ave, near city limits

Dat is ook het enige wat ik vind. Een neef is na de emigratie nog bij Hotze op visite geweest. Dat moet begin 20e eeuw zijn geweest maar verdere informatie is onbekend en niet te vinden. Een familielid van mij heeft een paar jaar geleden nog geprobeerd om meer informatie te vinden, maar ook hij liep vast. Ik vermoed, maar ben daar dus niet zeker van, dat ze hun achternaam hebben veranderd en dan wordt het inderdaad heel moeilijk om ze nog te vinden.

2 opmerkingen:

  1. Wanneer je adressen hebt, is het dan niet mogelijk om bv. via Ancestry.com in een US Census te zoeken, bv die van 1890 (zie http://www.census.gov/history/www/through_the_decades/overview/1890.html). Bij ACOM moet er wel voor veel info betaald worden maar sommige dingen zijn in eerste aanleg ook zo op te zoeken. En anders zien dat je USA-relatie met een ACOM-abonnement raadpleegt.
    Mocht dit zo niet lukken, dan kan je de vraag ook aan een Amerikaanse kenner voorleggen. ACOM organiseert ook "chatsessies" op Twitter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad een idee. In de census heb ik al gekeken maar geen geluk. Aanvankelijk dacht ik dat ze al vroeg zijn overleden maar een neef van hen is nog bij Hotze op bezoek geweest in Amerika en dat was na 1900.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...